Százalékszámítás visszafelé

Blog témája: 
Százalékszámítás visszafelé - Geva szerint

A százalékszámítás visszefelé egy 'nem hivatalosan' megfogalmazott feladat. Tanulók fogalmaztak ílyen beszédes és találó módon, ezért van jogosultsága, hát beszéljünk róla!

Miről is van szó, hogyan számoljuk a százalékot visszafelé?

A százalékszámítás képlete

Százalékszámítás visszafelé, százalékláb képlete, százalékszámítás képlete

Ez a képlet arra a kérdésre ad választ, hogy egy adott érték hány százaléka az alapnak, az egésznek, a 100%-nak. Ez a százalékszámítás képletek közül a százalékláb képlete. A százalékláb kiszámítása végezhető vele. A jobboldalba behelyettesítve az ismert százalék alap értéket és százalék értéket.

Mit lehet ezen visszafelé számítani, mi az a bizonyos százalék számítás visszefelé? ...hát az egyenlőség jobb oldalán lévő értékeket. Vannak helyzetek, amikor ismert a százalékláb + a jobboldal két változójának egyike. Ez már a százalékszámítás visszafelé esete :-)

Százalékszámítás visszafelé képletei

...mert hogy ha egy képlet van a százalék számítására, akkor kettő van visszafelé :-). A százalékszámítás ugyanis három értékkel való számításokról szól:

  • szl = Százalékláb
  • szé = Százalék érték
  • a = Alap, vagyis az egész, a 100% értéke

Az alkalmazott jelölésüket a fogalmaknál találod meg, kattints bátran, új lapon fog megjelenni és marad előtted nyitva ez az oldal is.

A visszafelé számítás a fenti képlet átrendezéséből származik, a képletből a százalék értéket vagy az alapot kifejezve. A százalékszámítás képletek visszafelé:

Százalékszámítás visszafelé, Százalékérték képlete, százalékszámítás képlet

Százalékszámítás visszafelé, Százalékalap képlete, százalékszámítás képlet

Ha a százalék érték az ismeretlen:

  • az alap 100-zal történő elosztásával megkapjuk az egy százalék értékét
  • az egy százalék értékét megszorozzuk a százalék lábbal - azaz annyiszorosát vesszük az 1 százaléknak, ahány százaléka az alapnak -, akkor már a keresett értéket kapjuk.

Tedd próbára a számításaidat és ellenőrizd le az online százalékszámítás kalkulátorunkkal.

(a kalkulátorok mindegyikét ezen a linkelt oldalon találod)

Összegezve a százalék számítások visszafelé bejegyzést:

Kaptál 3 db százalékszámítás képletet. Minden lehetséges százalék számítás elvégezhető velük.

Hol és hogyan használhatod fel ezeket a képleteket? számológépen, táblázatkezelő munkafüzetben, ... Egy biztos, ha az online százalékszámítás kalkulátorunkat használod, akkor oda még csak a képlet sem kell! Részletes magyarázattal láttam el az online százalékszámítás kalkulátorunkat és minimális magyarázó szöveggel a gyors online százalékszámítás kalkulátorunkat. Rajtad áll és a tudásodon múlik melyiket választod. :-) Útmutató a százalékszámítás tanulásához a webhelyen, ha éppen erre lenne szükséged.

a téma útmutatója: 

Kalkulátorok a számításokhoz