Online százalékszámítási kalkulátorok

Százalékszámítás képlet, kalkulátorok használata

Online százalékszámítási kalkulátorok - Online kalkulátor százalékszámításokhoz! DE hogyan válassz kalkulátort a számításaidhoz?

Milyen területeken kell nekünk a százalékszámítás, mikor jöhet jól egy online százalék kalkulátor? Mutatom, íme

...egy-egy segédeszköz lehet a mindennapokban a legfőbb társad a számításokban, itt találod :-)

Százalékszámítás a hétköznapokban

Kölcsön, hitel, megtakarítás, befektetés ...pénzügyek amelyekkel mindenki találkozik. Előzetes számításokat végzünk megéri-e a befektetés, mennyi lesz a megtérülés, mennyit kell visszafizetni a felvett kölcsön összegéért, ha mi magunk adunk kölcsönt vagy részletfizetést ügyfelünknek, akkor jól járunk-e, stb

Ezek azok a számítások, amikor a százalékszámítás alapját ismerjük - ez a felvett hitel összege, a kölcsön adott pénz, a befektetett összeg -, tudjuk a kamatlábat, kérdés a százalék érték

Kalkulátort itt találsz hozzá a Kamatszámítás kalkulátorok között

Lelárazás, kamat, adó-, illetékszámítás

Vegyünk egy lakberendezési áruházat, ahol megjelenik, hogy minden takaró 10-50%-l kevesebbe kerül. A korábban már kinézett takarónk árából - ez lenne a bruttó ár -, azonnal ki tudjuk számolni mennyivel kerülhet ez most kevesebbe. Kiszámoljuk, hiszen a pénztárcánk tartalma véges, a családi kiadásokat tervezni kell. A ilyen számításokhoz jól jön a százalékszámítás kalkulátor:

  • az eredeti ár a bruttó ár,
  • a leárazás mértéke a százalékláb,
  • ha azt szeretnénk tudni mennyivel kevesebb az aktuális ár, akkor a százalék kalkulátorok közül azt használjuk, amelynél ezt a két értéket kell beírni és eredményül az eredeti ár 10%-t adja,
  • ha azt szeretnénk tudni mennyibe kerül most a megvásárolni szándékozott árú, akkor használjuk úgy a százalékszámítás kalkulátort, hogy nem a 10%-t számoltatjuk ki vele, hanem a 90%-t,
  • az új ár kiszámíttatásához használhatjuk a százalék kivonás kalkulátort is. Ezen kalkulátor eredményül adhatja a régi ár és a csökkenés százalékának ismeretében, az aktuális árat, egyetlen számítással.

    Figyelem: ha a csökkentés százalékához minusz értéket írsz, pl -10%-t, akkor a százalék csökkentés kalkulátor növekedést fog eredményként kiszámolni.  Ha mérséklődő árról van szó, akkor a kalkulátorba egyszerűen csak írd be a csökkentés százaléklábát, a csökkentés mértékeként.

Alapesetben valóban úgy számolunk, hogy a csökkenés minusz érték és a növekedés pozitív, itt azonban már eleve két olyan kalkulátort tudsz használni, amelyeknél eldöntött tény, hogy csökkenés vagy növekedés van: csökkenésnél a százalék kivonása kalkulátor, míg a százalékos növekedés számításához a százalék hozzáadása kalkulátor a használandó. 

Amikor ár emelésről vagy adó növeléséről, illeték változásról van szó, akkor először azt kell tisztáznod, hogy melyik összeg a fontos, azaz kiszámolandó. A változás összege vagy az új érték, e szerint ajánlok választani a kalkultárok közül.

Statisztikák

...igen-igen, életünk minden egyes folyamata úgy zajlik, hogy tervezünk, előzetes számításokkal, majd menet közben, és a folyamat végén mérünk és megmondjuk hány százalékban teljesült a terv, hol tartunk a teljes folyamatban-, annak hány százaléka teljesült és mennyi van vissza. Ez a statisztika.

A statisztika minden esetben a változásokról beszél. Értenünk kell belőle:

  • mi a viszonyítás alapja, azaz a százalékszámítás alapértéke - pl lehet hogy a statisztikánk alapja minden nap az előző napi érték lesz az alap, de az is lehet, hogy minden napi értéket az előző havi átlaghoz viszonyítja, ...stb
  • mennyi az új érték, amelyet viszonyítani szeretnénk az alaphoz. Ezt hívjuk százalékértéknek. A növekedés vagy csökkenés tényét könnyedén megállapíthatjuk, ám hogy milyen mértékű volt ez, csak számítással
  • a változás mértékét a százalékszámítás százaléklába adja meg.

Tehát a statisztika csupa százalékszámítás, a változás mértékét adja meg. Egy statisztika elkészítéséhez tehát az online százalékszámítás kalkulátorok közül azt kell választanod, amely a százaléklábat határozza meg, százalékláb kalkulátor névvel.

Pozitív változás esetén ez egy összeg vagy a százaléklábnál pozítív érték, míg a növekedésnél negatív értéket jelent.

Százalékszámítás képlettel

Amikor egy online százalékszámítás kalkulátort csak ellenőrzésre használod, mert más módon gyűjtöd az adatokat, ott tudod a statisztikát elkészíteni. Ebben az esetben természetesen nem egyenként fogod a százalékos változásokat kiszámítani és utána rögzíteni. A százalék számításokhoz - kezdve a fejbenszámolástól a számológéppel történő számításig, a képletre lesz szükséged.

A százalékszámítás 3 érték körül forog: százalék alap(a), százalékláb(szl) és százalékérték(szé). A képletből bármelyik kifejezhető, a másik kettő függvényeként.

Íme a százalékszámítás alapképlete:

Százalékszámítás alapképlete

Az alapképlet kifejezi a százalék alapját(a), a százalékérték(szé)  és a százalékláb(szl) függvényében. A statisztika készítéséhez neked a százaléklábat kell kifejezned ebből az alapképletből.

Sokan ezt a százalék vissza felé számításának is mondják. Nevezd ahogy akarod, de mindig ezt a képletet kell alapul venni.

Jöjjön a százalékláb képlete:

Százalékláb képlete

  • a fenti alap képlet mindkét oldalát osztottuk az alappal(a), majd szoroztuk a százaléklábbal(szl), így kapjuk meg a százalékláb képletét. A konkrét értékeket behelyettesítve az egyenlet jobboldalába, megkapjuk a százaléklábat.

Következzen a százalékérték képlete

Százalékérték képlete

A százalékérték kiszámolható, ha a jobboldalra behelyettesítjük az ismert százalékalap(a) és százalékláb(szl) értékeket.

A képleteket alkalmazhatjuk táblázatkezelő képleteként is, bár erre van egy roppant egyszerű megoldás, pl az excel-ben, vagy Google sheets, azaz Google táblázatokban is, de más táblázatkezelőben is van rá egyszerű megoldás. Ennek részleteiről a linkelt írásokban találsz útmutatást. A teljes - jelen honlapon - a rendelkezésedre álló ismereteket és a százalékszámítás útmutatóban találod.

Online százalékszámítás kalkulátorral

ez lenne jelen honlap, ahol százalékkalkulátorokat találsz: Százalékszámítás kalkulátorok Minden további kalkulátort az alább található képes linkek segítségével tudsz elérni

Könnyedén számolhatod vagy a számításaidat ellenőrizheted, az online kalkulátorainkkal.

a téma útmutatója: 

Kalkulátorok a számításokhoz